HEM             SLOVENIEN             ÄLVAR & ÅAR            RESOR            LÄNKAR             GALLERI            KONTAKT            VEM ÄR JAG?
           

Att resa till Socadalen - Slovenien

Att resa ner till Slovenien idag är smidigt. Vill man flyga så finns det bra flygplatser att landa på i närheten av Socadalen, Ljubljana eller Venedig som ligger 1.5 - 2.5 timmars bilväg från flygplatsen. Jag föredrar dock att köra ner själv för att få en ökad flexibilitet. Läs vidare nedan om hur jag planerar min resa till Slovenien >>>

Resan ner
Att resa ner till Slovenien är inga problem idag! Jag kör bil ner och tycker att det är fantastiskt smidigt och ekonomiskt rätt om man är 2 personer eller fler. Alternativet att flyga ner til
l Ljubljana eller Venedig finns också för att därifrån ta en hyrbil för vidare färd till fiskevattnet. Jag personligen anser dock att köra ner från Sverige är det absolut flexiblaste då man varken inte har tider eller annat uppbundet så att man kan fokusera på fisket till 100 % och skulle man vilja stanna kvar ytterligare någon dag så går det bra. 

Räknar med 150 mil från Malmö via Rödby - Puttgarden, alternativet är färjan över till Rostock från Gdser eller Trelleborg och börjar man räkna kostnader o tid så är vägen via Rödby (idag) den som ger flest fördelar. Motorväg från Hamburg via Hannover - Nürnberg - München - Salzburg - Villach och Tarvisio innan du svänger upp i bergen och tar dig in i Slovenien de sista milen. Det är nu det roliga börjar, serpentinvägar upp och ner, branta stup och höga berg på var sida om vägen som inte är bredare än att två bilar kan passera. När lastbilar och bussar kommer så gäller det att vara på sin vakt och vill man hänga med lokalbefolkningen så är det körning på hög nivå som gäller (en snabb liten bil är ett plus).  


När Bovec är passerat så börjar resan längs med Soca som leder en in i Socadalen. Strax efter Bovec när du passerar en bro så titta åt höger där Boka fallet finns. Ett vattenfall på över 100 meter där vatten rinner direkt ut ur ett hål i berget. Fortsätt 50 meter på vägen och stanna till på vänster sida för att se de första fiskarna från bron som leder över Soca. Framför, under och efter bron står det alltid fisk och utsikten är fantastisk. En bra aptitretare för det som komma skall under resten av vistelsen.

Boendet
Mitt boende i Slovenien skall vara enkelt, billigt och fräscht. Privat boende framför pensionaten och hotellen för att i första hand komma ner i pris men ändå få allt det nödvändiga. Frukosten efterfrågas inte då den, normalt sett på hotellen och pensionaten, är väldigt enkel och enformig samt då du oftast sticker ut o fiskar innan den börjat serveras. Det har aldrig varit några problem att hitta boende här nere. Jag har t.o.m. åkt ner utan att ha ett boende bokat, har fixat det på plats. Fiskar du på Ribirska Druzina - Tolmins fiskeområde (Soca - Idrijca) så ligger Most na Soci centralt där du snabbt når några riktigt heta fiskeplatser

Boende kostnader

Boende - Privat boende för 2 personer under högsäsong ligger på ca 30 Eur. (15 Eur person inkl turisttaxa). På ett pensionat får du betala ca 22 Eur per person inkl turisttaxa. Sen finns det mer exklusiva boendealternativ som jag inte testat då jag är nere för att fiska och va ute i naturen. En bra säng o dusch är kravet! 

Mat & dryck

Priserna för mat ligger i nivå med de vi har hemma i Sverige. En pizza kostar mellan 4 och 6 Euro, en pastarätt från 5 Eur och en kötträtt från ca 8 Eur på restaurangerna. Dryckerna är betydligt billigare än hemma i Sverige. Räkna med att en halvliter Union (Slovenska ölen) kostar ca 1,5 Eur medan en liter av det lokala vinet (toceno vino) kostar 5-6 Eur för en liter.  

Fiskekort
Fiskeklubben i Tolmin [Ribirska Druzina Tolmin] som driver fisket i Socadalen tar ut en avgift om 50 Eur för en dag, 3 dagars kort 135 Eur och ett 5 dagars kort 200 Eur (C&R kort). Vill man fiska på fiskeriverkets sträcka i den norra delen av Soca och Lepenja så räkna med 45 Eur/dag excl Trofé sträckan, vill du fiska trofé sträckan så kostar det ca 85 Eur/dag.  

Utrustning
Mitt fiske sker främst med torrfluga och nymf. Uppströmsfiskande nymfer vilka är väl förtyngda är mitt främsta vapen. Kommer du ner i Maj månad så skall du inte glömma ta med dig Stone fly nymfer. Andra nymfer som fungerar bra är (förtyngda) haröra, pheasant tail, gammarus (gröna gammarus är fantastiskt bra!), BWO, och andra s.k. Czech nymfer där min favorit är Lemon Hydropsyche. Se till att nymferna är väl förtyngda med tungstensskallar.

Torrflugefisket är fantastiskt intressant. Små svarta, gråa, oliv eller naturell färgade CDC torrflugor i storlekar 16 - 20 eller mindre, gärna fallskärmshacklade. Fratnik fly, Klinkhammer, parachuters, streaking caddis eller varför inte en superpuppa som funderar fantastiskt bra vid harrfiske i Soca. Tänk även på att det är förbjudet att använda sig av hulling på krokarna, kan vara en idé att binda upp sina flugor på hullinglösa krokar redan hemma.

Vanliga streamers fungerar även här nere och är du på jakt efter de stora marmorata öringarna så är det stora streamers som gäller gärna i mörkare färger och inte med allt för mycket glitter i. Samma här, väl förtyngda så att du kommer ner i de djupaste poolerna och snabba vattnet.

Tafsmaterial i fluorcarbon är a och o när du fiskar i vatten som är så kristallklart som här. Jag fiskar med relativt tunna tafsar; från 0.10 - 0.125 mm för torrflugor, 0.14 - 0.16 mm för nymf och 0.16 - 0.20 mm för streamerfisket. Skall du fiska stor marmorata öring så räkna med ännu grövre tafsdimensioner!

Utrustningen jag använder mig främst av är ett 8,6 fots klass 4 spö, även ett 7 fot klass 3 följer med när jag smyger längs med de minsta åarna. De få gånger jag är på jakt efter stor marmorata, tar jag mitt 9 fots spö i klass 7 som är riggat med antingen en snabb sjunkande lina eller med flyt lina och väl förtyngda flugor. Vid val av lina så är inte distans ett problem utan en lina med goda presentationsegenskaper är att föredra.

Polariserande glasögon av bra kvalité är ett måste. Lätta andningsvadare som du kan rulla ner till midjan, det finns tillfällen där du behöver vada lite djupare för att komma åt några heta platser.

Några reportage från tidigare resor ner till Slovenien och Socadalen:

Slovenien, Juli 2008

Växlande väder gav oss några intressanta dagar i Slovenien. Soca och Idrijca hade precis hunnit repa sig från tidigare oväder då vi kom ner och hade ett fantastiskt roligt fiske efter Marmorata öringar, Soca harr och Regnbågar innan ovädret drog över igen och omöjliggjorde fortsatt fiske.

Läs mer om resan här >>>
 
Slovenien, Juli 2007

På väg ner till den Kroatiska kusten stannade vi till i Socadalen för ett par dagars fantastiskt flugfiske. Temperaturen var riktigt hög vilket innabar ytterligare en utmaning att hitta fiskeplatser som inte var ockuperade av solbadande Slovener.... god lokalkännedom fixade problematiken!

Välkomna in >>>
(Galleri)
   

Slovenien, Maj 2007

Efter en kanonvecka i Slovenien som gick i raketfart så längtar man redan tillbaka. Funderar ännu på fisken som head and tailade i en fors i Soca.. precis som i pool 4 i Mörrumsån...grymt stor o precis utanför kastradien.. "#&"(#

Välkomna in >>>

   

Slovenien, Oktober 2006

Den första höstfiskeresan ner blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Det vackra vädret och de kristallklara vattendragen förbyttes mot regn, dimma och lera som flöt fram och gjorde vissa vattendrag ofiskbara. Tur att vi var i just Socadalen där man alltid hittar minst ett vattendrag som är fiskbart!

Trots usla förhållanden så såg vi faktiskt solen både första och sista dagen och vi fick en hel del fisk desutom >>>

               
1

Slovenien, Juli 2006

Semestertider innebär fisketider så även i år! På väg ner mot den Kroatiska rivieran så stannade vi till för 5 dagars fiske i Slovenien precis som vanligt!

Mats som var nere i Bosnien på semester med familjer lyckades slita sig och fick chansen att komma upp och hälsa på mig. Han fick 1½ dags guidad fisketur som han sällan kommer att glömma!

Läs mer här >>>

 
Copyright © 2008 Flyfishing Slovenia
info@flyfishingslovenia.com