HEM             SLOVENIEN             ÄLVAR & ÅAR            RESOR            LÄNKAR             GALLERI            KONTAKT            VEM ÄR JAG?
           

Slovenien, oktober 2006

Den första hösfiskeresan ner till Slovenien som blev en flopp då vädrets makter inte var på vår sida. Oktober fisket i de här trakterna får dock ses som en chansning då vädret kan växla om relativt snabbt. Vår chansning var verkligen mitt i prick då det veckorna innan och efter var fantastiska förhållanden, precis som den halva första fiskedagen! Vi fick istället fajtas mot regn, dimma, högt vatten och vattendrag som ej var fiskbara. Jonas som var med för första gången fick aldrig chansen att uppleva det fantastiska fisket...

Efter att jag kommit hem från fisket i Juli så förespråkade jag en ny resa till hösten. Då min sambo inte var intresserad av att åka ner på en "fiskeresa" (hon ville ju till havet så klart) så fick jag med min kompis Jonas ner. Det hade varit på G under en längre tid att Jonas skulle följa med ner frågan var bara när... och nu blev det av.

Förhoppningarna var på topp och jag kan tänka mig att Jonas veckorna innan resan inte drömde om något annat än om hur fisket skulle bli där nere efter att jag visat alla fotografier och berättat om vad han kunde förvänta sig. Jaime som inte är en flugfiskare, eller fiskare över huvud taget halkade med på ett bananskal då Jonas o jag på en fest för länge sedan lovat honom att han skulle få följa med ner -”bara han betalade sitt eget boende..." och det man lovar får man hålla. Jaime hängde med ner som chaffis.

Dagen vi kom ner så var förhållandena fantastiska. Kristallklart vatten, vi såg fisk på alla de obligatoriska stoppen på vägen ner till Most na Soci. Såg ut att bli en kanonvecka och förhoppningarna skruvades upp då vi fick reda på att ett franskt gäng som bodde i samma hus veckan innan hade haft ett kanon fiske!

Första förmiddagen var förhållandena kanon. Vi började fiska i Idrijca och landade flertalet fiskar. Men under eftermiddagen så började det så smått regna och det slutade inte förrän näst sista dagen. När det väl inte regnade så var det kraftig dimma som gällde. Socas klara vatten förblev helt brunfärgat och ofiskbart, Tolminka likaså, Idrijca och Baca höll sig någorlunda fiskbara varför fisket fick riktas in på dessa vatten.


Trots de förhållanden som rådde så landade vi en 5-6 fiskar om dagen. De flesta tagna på förtyngda nymfer. Jonas hade ett riktigt bra fiske i de södra poolerna av Baca medan en jag var mer intresserad av att fiska i de snabba strömmarna. I en av dessa så landade jag en kanonfin marmorata hybrid på 50 cm vilket var det närmsta en marmorata vi kom under resan.

En av dagarna valde vi istället att hålla oss "inomhus" då vi körde ner till Postojna grottorna. För att ta sig in i grottan så åker man ett tåg in 3 km innan rundturen börjar. Stalagmiter och stalaktiter i stora salar under jorden i alla dess formationer skapade av vatten bl.a. Unica som härstammar härifrån.

Det normalt så klara vattnet här nere ger en en falsk bild av djupet då det oftast är mycket djupare än vad man tror. Jonas som skulle vada över Tolminka den första dagen fick beskåda det här fenomenet på nära håll när han upptäckte att det var djupare än vad det såg ut o vara o han fick simma över. Synd att jag precis hade packat ner kameran..... och tur att jag hade ett par extra vadare med mig....!

Trots det usla vädret så var veckan givande. Vi såg flertalet grymma marmorata öringar vilka dock inte ville vara med och leka med oss förutom en Marmorata hybrid från Baca. Vi landade en 5-10 fiskar per dag och fiskare vilket får ses som ett godkänt betyg trots allt.

Jag hoppas att maj 2007 resan blir kanon och att Jonas då får revansch...
och solsken!


           
            SE FLER BILDER FRÅN RESAN HÄR >>>
 
   
 
Copyright © 2007 Flyfishing Slovenia
info@flyfishingslovenia.com